از رشته های پرطرفدار که تعداد زیادی متقاضی دارد، میتوان به مهندسی برق اشاره کرد. امروزه با رشد تکنولوژی و صنعتی شدن جامعه میتوان گفت نیاز به این رشته روبه افزایش است. در رشته مهندسی برق، دانشجویان با مباحثی مانند کاربرد الکتریسیته، الکترونیک و الکترومغناطیس و… آشنا میشوند. با ما همراه باشید تا این رشته آینده دار و کاربردی را بیشتر بررسی کنیم.
توانایی هایی موردنیاز برای ورود به رشته مهندسی برق
اصول انتخاب هرچیز علاقه به آن است. پس اگر در مرحله اول به یادگیری مهندسی برق علاقه دارید، به این سمت حرکت کنید. به طور کلی ریاضیات و فیزیک در اکثر رشته های مهندسی نقش مهمی ایفا میکند و این رشته هم از این قاعده مستثنا نیست.
هنگام ورود به بازار کار نیاز است تا با ابزارهای الکترونیکی زیادی کار کنید، از یک پیچگوشتی ساده گرفته تا تجهیزات صنعتی پیشرفته. در نتیجه کارهای عملی هم در مهندسی برق اهمیت دارد. اگر فقط در تئوری قوی باشید، احتمال موفقیت شما در این رشته پایین است.
از آنجایی که منابع مهندسی برق به زبان انگلیسی فراوان است و میتواند به پیشرفت شما کمک زیادی کند، از یادگیری زبان هم غافل نشوید. به عنوان نکته آخر که نیاز است بدانید، تحصیل در این رشته نیاز به پشتکار و مطالعه زیادی دارد.
آینده شغلی، بازار کار
از کارگاه های کوچک تا صنایع پیشرفته و بزرگ نیاز به یکی از گرایش های رشته برق دارند. شاید سوالی که برایتان مطرح شود که پس چرا تعداد مهندسان بیکار نسبتا زیاد است؟ قسمتی از جواب این سوال را در بخش توانایی های مورد نیاز برای رشته مهندسی برق دادیم.
بازارکار نیازمند، مهارت است. همیشه دروس تئوری به کار نمیآید. علت دیگر عدم تمایل مهاجرت برای کار از شهری به شهر دیگر است. در همه ی استان های ایران نیاز به مهندس برق است ولی در برخی از شهرها این رشته اشباع شده است.
همچین ارگان های زیادی آزمون های استخدامی برگزار میکنند که نیاز به این رده شغلی دارند. البته اگر پشتکار زیاد داشته باشید و این تلاش را با خلاقیت همراه کنید، میتوانید کسب و کار خود را راهاندازی کنید و با برنامه ریزی درست به درآمد بالایی برسید.
بازار کار برای خانمها
بازار کار برای خانمها در همهی رشتهها وجود دارد. از نظر کار تفاوتی میان بانوان و آقایان خصوصا در گرایشهای تحقیقاتی و طراحی وجود ندارد. مهم توانمندی علمی و فنی و آشنایی با نرم افزارها است. البته نقش علاقه هم در پیشرفت کاری بی تاثیر نیست.
حقوق مهندس برق چقدر است؟
اگر در ادارات استخدام شوید، حقوق شما مانند بقیه کارکنان محاسبه میشود. کار در بخش های خصوصی باتوجه به تجربه و مهارت و تسط شما به نرم افزار های مختلف مهندسی برق متغییر است ولی میتوان گفت میانگین حقوق حدود 7 میلیون تومان در ماه میباشد. البته در سایر کشورها این مبلغ بسیار بالاتر میباشد.
گرایش های مهندسی برق
مهندسی برق در ایران و در مقطع کارشناسی دارای ۴ گرایش زیر است:
- الکترونیک
- مخابرات
- کنترل
- قدرت
در ادامه با این 4 گرایش به طور کامل آشنا میشویم.
گرایش قدرت
از پرطرفدارترین گرایشات میتوان به این گرایش اشاره کرد. جالب است بدانید که در سایر کشورها بسیار زیاد به این گرایش توجه میشود و مورد حمایت دولتها هستند. به طور خلاصه میتوان گفت، در گرایش برق قدرت دانشجویان با نحوه انتقال برق از نیروگاه به مصرف کنندگان خانگی و صنعتی آشنا میشود.
گرایش قدرت شامل چهار زیر گرایش زیر است:
- انتقال و توزیع:
بررسی روشهای مختلف انتقال برق، اصول مهندسی فشار قوی و مدیریت شبکه توزیع
- حفاظت:
بررسی تجهیزات حفاظتی مورد نیاز در هنگام تولید، توزیع یا استفاده از تجهیزات یا انرژی الکتریکی
- ماشینهای الکتریکی:
بررسی و تحلیل ژنراتورها، ترانسفورمرها و موتورهای الکتریکی
- سیستمهای قدرت:
آنالیز استفاده از اجسام نیمه رسانا در مهندسی قدرت
گرایش کنترل
ریاضی و محاسبه موضوعی است که در این گرایش بیش از سایر گرایش های اهمیت دارد. دقت و ظرافت در این گرایش حرف اول را میزند زیرا کنترل کننده ها نقش اساسی در سیستم های برق ایفا میکنند. در این گرایش متغییرهایی وجود دارد که باید با ترکیب آن ها به نتایج مطلوب دست یافت.
دانشجویان در دانشگاه با تحلیل و مدلسازی، کنترل خروجی و ورودیها و نحوه استفاده از سیستم های کنترل خودکار آشنا میشوند. از کاربرد این رشته میتوان به ساخت کروز کنترل، نوردکاری فولاد و هواپیماها اشاره کرد.
گرایش مخابرات
امروزه کمتر کسی پیدا میشود که با تکنولوژی های نوین ارتباطی درگیر نباشد. تلویزیون، تلفن همراه، GPS و حتی اینترنت ماهواره ای ایلان ماسک نیز حاصل تحقیقات دانشجویان گرایش مخابرات است.
طراحی انواع سیستم های پیشرفته برای ارسال و دریافت داده های مختلف صوتی، تصویری، دیجیتالی و … با حفظ امنیت از اصول این رشته است. همچین توانایی تحلیل سیستم های موجود نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
گرایش های رشته مخابرات به 3 بخش تقسیم میشود:
- مخابرات میدان
نحوه تبدیل امواج به یکدیگر یکی از مباحث مهم این زیرگرایش است.
- مخابرات سیستم
نحوه اتصال فرستنده و گیرنده به یکدیگر در مخابرات سیستم بررسی میشود.
- مخابرات رمز
امنیت مهمترین رکن یک ارتباط است. اهمیت بالای این زیرگرایش در حوزه های نظامی بیشتر دیده میشود.
اگر نیاز به فیلمهای آموزش مهندسی مخابرات دارید، پیشنهاد ما به شما سایت فرادرس است. در این سایت 35 مبحث آموزشی مهندسی مخابرات که شامل 294 ساعت فیلم باکیفیت است، وجود دارد.
از سادهترین وسایل الکترونیکی تا پیشرفتهترین آنها مدیون این گرایش رشته برق هستند. کشورهای صنعتی درآمد بسیار خوبی از این حوزه بدست میآورند. با گسترش آزمایشگاه های مرتبط با این رشته تا حد زیادی میتوان به پیشرفت این گرایش مهم در کشور کمک کرد.
الکترونیک شامل سه زیرگرایش است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- طراحی مدارهای آنالوگ
نام دیگر این زیر گرایش، مدارهای مجتمع الکترونیک است. در این رشته دانشجو با قطعاتی مانند ترانزیستور و خازن و … به ساخت و طراحی مدار میپردازد. نرم افزار HSPICE در این رشته برای طراحی مدارهای آنالوگ استفاده میشود. از آنجایی که زیرگرایش بعدی که معرفی میکنیم نسبت به طراحی مدارهای آنالوگ محبوبیت بیشتری پیدا کرده است، بازار کار این زیرگرایش کمتر شده است.
- طراحی مدارهای دیجیتال
دانشآموختگان این رشته اغلب به کمک مهندسان مخابرات میروند. میکروکنترلر ها و FPGAها نقش اساسی در این رشته دارند.
- میکرو و نانوالکترونیک
شاید به دلیل ورود جدید این رشته به ایران، کمتر اسمش را شنیده باشید. این رشته فعلا جنبه پژوهشی دارد ولی میتوان امیدوار به کاربردی شدن این رشته نوپا در آینده بود. اگر تمایل دارید که بعد از فراغت از دانشگاه فورا مشغول کار شوید، این رشته فعلا مناسب شما نیست.
یادگیری فراتر از دانشگاه
تفاوتی نمیکند که در کدام دانشگاه مشغول تحصیل هستید. برای پیشرفت همیشه نیاز است تا بیش از مباحث تدریس شده در دانشگاه را فرا بگیرید. یکی از سایت های آموزشی که با به کارگیری اساتید مجرب مشغول فعالیت است، سایت فرادرس میباشد. در این سایت بیش از 600 هزار دانشجو مشغول یادگیری هستند. پس اگر شما هم قصد ورود به بازار کار و پیشرفت در این رشته را دارید، پیشنهاد میکنیم به جمع این داشنجویان دانشگاه مجازی بپیوندید.
نظرات دانشجویان رشته برق
اگر در سطح اینترنت و نزیکان خود که تحصیل کرده رشته برق هستند، در این مورد سوال کنید با نظرات متفاوتی مواجه میشوید. برای نمونه در ادامه چند نظر را برایتان درج میکنیم.
- اگر علاقه دارید با مباحث عملی بیشتر آشنا شوید و همچنین زودتر وارد بازار کار شوید از طریق هنرستان برای این رشته اقدام کنید.
- توجه کنید که دانشگاه همه چیز نیست و برای پیشرفت در رشته برق لازم است تا مطالعات خارج از دانشگاهی داشته باشید.
- یکی از کاربران گرایش برق مخابرات و مخصوصا زیرگرایش میدان را سختترین گرایش و در عین حال کاربردیترین گرایش این رشته میداند.
- یکی از نظرات مربوط به لیسانس مهندسی برق گرایش الکترونیک است که میگوید با توجه به رشد خودرو های الکترونیکی، آینده خوبی در انتظار این رشته است.
- در نظر دیگر دانشجویی در مورد نرم افزار های مهندسی برق میگوید: نیاز به برنامه نویسی متناسب با گرایش متفاوت است. کمترین چیزی که باید مسلط باشید، یادگیری نرم افزار متلب است.
ارسال یک دیدگاه