نرم افزار wincc یکی از محصولات برند زیمنس آلمان می باشد که از آن برای مانیتورینگ صنعتی استفاده می شود. مانیتورینگ صنعتی در واقع شامل به تصویر کشیدن فرآیند و ایجاد تصاویر گرافیکی برای ارتباط با فرآیند و اپراتوری سیستم کنترلی یک کارخانه و یا یک واحد صنعتی می باشد. نرم افزار wincc به کاربر اجازه می دهد تا پردازش اصلی را مشاهده کند و در صورت نیاز بتواند پارامترهای به کار رفته در تجهیزات را تغییر دهد. نرم افزار wincc قابلیت اتصال به تمامی plc و کنترلرهایی که از opc پشتیبانی می کنند را داراست. یکی از امکانات مهم نرم افزار wincc دیتالاگر آن می باشد که در تمام پروسه ها پرکاربردترین قسمت از نرم افزارهای مانتیورینگ است. به این نرم افزار یک نرم افزار یا سیستم HMI گفته می شود. HMI یا Human Machine Interface (رابط میان ماشین و انسان) در واقع واسطهای است میان انسان و ماشین. با استفاده از این نرم افزار می توان آلارم ها یا هشدارهایی تعیین نمود که با رخ دادن رخدادهایی خاص در پروژه به صورت اتوماتیک به صدا در می آید. هم چنین در هنگام کار با نرم افزار wincc در هر مرحله قادر خواهید بود که از اطلاعات پردازش شده یا نشده پرینت تهیه کنید یا این که آن ها را جهت مستندسازی در کامپیوتر خود ذخیره نمایید. نرم افزار wincc از ۸ بخش اصلی یا پایه تشکیل شده است که هر کدام از این پایه ها وظیفهی خاصی را بر عهده دارند و به وسیلهی هر کدام می توان کارهایی خاص انجام داد. در این نوشتار قصد داریم با استفاده از تصاویر به صورت کلی به آموزش نرم افزار wincc بپردازیم. قطعاً آموزش نرم افزار wincc به صورت کامل در این مجال کوچک نمی گنجد.
بخش مرکزی نرم افزار wincc را wincc explorer تشکیل می دهد. در این قسمت، بخش های مختلف پروژه و مدیریت آن ها نمایش داده می شود. جهت ساخت و طراحی قسمت های مختلف یک سیستم مانیتورینگ، ویرایشگرهای خاصی در این محیط در نظر گرفته شده که هر کدام از آن ها یک سیستم فرعی را تشکیل می دهد. نرم افزار wincc از ۷ بخش اصلی تشکیل شده است:
- بخش گرافیکی
- بخش هشدار
- بخش اندازه گیری و پردازش
- بخش گزارش دهی
- بخش ارتباط
- بخش رابط های استاندارد
- بخش رابط های برنامهای
بخش گرافیکی یا graphic designer ویرایشگری است که در آن برای ایجاد تصاویر استفاده می شود. در این ویرایشگر می توان تمام اشیا گرافیکی که از طریق آن ها فرآیند پیچیده ایجاد می شوند را قرار داد. برای باز کردن محیط graphic designer کافی است تا در صفحهی wincc explorer بر روی graphic designer راست کلیک کنیم و گزینهی new picture را انتخاب نماییم. سیستم به صورت پیش فرض نام NewPdl0.pdl را برای این فایل در نظر می گیرد که البته این نام قابل تغییر است. پسوند صفحات گرافیکی در این برنامه pdl می باشد. با دبل کلیک بر روی صفحه ایجاد شده، محیط graphic designer باز می شود. در این محیط می توان اشیا مختلفی را قرار داد و رابطهی آن ها را مشخص کرد.
برای دستیابی به آدرس های PLC از تگ استفاده می شود. در هر پروژه از wincc هر تگ دارای یک نام منحصر به فرد است و پس از ایجاد آن تگ می توان آدرسی که آن تگ به PLC متصل می شود را نیز ایجاد نمود. در نرم افزار wincc از دو نوع تگ استفاده می شود. تگ داخلی و تگ خارجی. در نوع داخلی تگ ها اتصالی با PLC ندارند و صرفاً موقعیت های حافظه در برنامه هستند. تگ های خارجی اما به PLC متصل می شوند. این تگ ها را می توان برای دسته بندی و ساده تر کردن در گروه های جداگانه تعریف کرد.
به وسیلهی پنجرهی tag logging می توان به تمامی تگ ها دسترسی داشت. در واقع تگ ها در این قسمت ذخیره می شوند. با دسترسی به این پنجره می توانید در زمان کوتاهی به تمامی تگ های موجود در نرم افزار دسترسی پیدا کنید و در صورت لزوم آن ها را اصلاح یا پاک کنید.
در بخش alarm logging یا بخش هشدار، رویدادهای رخ داده حاصل از PLC و یا توابع دیگر نمایش داده می شوند. این رویداد ها به صورت یک فهرست بایگانی می شوند و قابلیت چاپ شدن نیز دارند. این مورد یک از موارد بسیار مهم در این نرم افزار است که به شما اجازه می دهد تا رخدادهای مهم را چاپ کنید یا آن ها را در قسمتی از کامپیوتر شخصی خود بایگانی نمایید.
از ویرایشگر text library برای اضافه کردن زبان های مختلف به پروژه استفاده می شود. به این ترتیب که کلمات مختلف ذیل زبان مورد نظر نوشته می شود و معادل آن ها در زبان های دیگر در جلویش تعریف می شود. به طور مثال در تصویر مشاهده می کنید که چگونه معادل فارسی برخی از عبارات انگلیسی در جلوی این کلمات نوشته شده است.
ویرایشگر report designer نیز برای ایجاد layout و هم چنین چاپ گزارش ها استفاده می شود.
به وسیله قسمت cross reference می توان محل های مختلفی را که یک تگ به کار رفته است را یافت و در صورت لزوم آن ها را ویرایش کرد. هم چنین عناصر استفاده شده از هر تگ در تصویر نمایان می باشد.
با استفاده از قسمت user archive قادر خواهیم بود تا همهی داده های فرآیند را روی کامپیوتر خود ذخیره کنیم یا به PLC ارسال کنیم.
به وسیله global script می توان به دو زبان c و visual basic برنامه نوشت و با استفاده از آن اشیا گرافیکی را به صورت دینامیک درآورد.
از طریق user administrator یا پنجرهی ادمین می توان دسترسی های مختلفی برای کاربران مختلف تعریف کرد.
بخش redundancy بخش بسیار پرکاربرد و مهمی است. به وسیلهی آن می توان تعیین کرد که اگر یکی از کامپیوتر ها به هر دلیلی قطع شد، کامپیوتر دیگر تمام پیام ها و فرآیندها و آرشیوهای کاربر را در خود ذخیره کند.
ویرایشگر Horn قسمتی است که در آن می توان یک آهنگ دلخواه را تعریف کرد و سپس به ازای هر اتفاق خاصی که می افتد، این آهنگ می تواند پخش شود.
ارسال یک دیدگاه