در ادامه و آخرین قسمت آموزش نرم افزار WPL Soft با انواع رجستر ها آشنا می شویم.
انواع رجستر ها:
- رجیسترهای معمولی: این رجیسترها توسط برنامه نویس در برنامه برای نگهداری اطلاعات و اعداد قابل استفاده هستند و بر دو دسته می باشند.
General:مقدار موجود در این رجستر ماندگار می باشد و با نوسانات برق از بین نمی رود.
Latched : مقدار موجود در این رجستر ماندگار نمی باشد و با نوسانات برق از بین می رود.
- رجستر های خاص Special Registers : برای روابط بین اطلاعات CPU و برنامه ی کاربر از این ریجیستر استفاده می شود. تمام رجستر های خاص از مسیر HELP>> PLC instruction and Special Registers قابل دسترس می باشد.
ریجستر های بیتی :
تعدادی از رجستر های بیتی خاص :
تمام رجستر های خاص از مسیر HELP>> PLC instruction and Special Registers قابل دسترس می باشد.
رجستر های 16 بیتی :
مقدار عددی که می توانیم به رجستر های 16 بیتی بدهیم در بین بازه ی [0-65535] یا [-32768 32767] است. و همانگونه که گفتیم برای رجستر های 32 بیتی از رجستر های 16 بیتی استفاده می کنیم اگر در کنار توابع 16 بیتی یک حروف D قرار دهید تابع بصورت 32 خواهد شد مثال: تابع ADD 16 بیتی می باشد اما DADD تابعی 32 بیتی است.
تعدادی از رجستر های 16 بیتی خاص:
در این قسمت می خواهیم با حل چند مثال به یادگیری بیشتر شما کمک کنیم:
برنامه ایی بنویسید که با فشار یک شستی لامپ روشن شده و با فشار شستی دیگر لامپ خاموش شود.
برنامه ایی بنویسید که با فشار هر یک از شستی های X0 یا X1 روشن شده و با فشار هر یک از شستی های X3یا X2 موتور خاموش شود.
برنامه ایی بنویسید که با فشار یک شستی خروجی Y0 روشن شده و با فشار دوباره همان شستی لامپ خاموش شود.
TIMER:
TN: شماره ی تایمر می باشد.
PV: بارگذاری مقدار شمارش تایمر است.
- تایمر ها تعداد ی برابر 256 عدد را دارند.(T0-T255). سه زمان پایه وجود دارد با مقادیری برابر 01s , 0.1s, 1s T0 T183 با دقت 0.1 ثانیه می باشد.
- محاسبه ی زمان تایمر به این صورت است: زمان تایمر – TB*PV
- هرگاه پایه “EN” تایمر فعال شود یعنی عددش برابر 1 باشد تایمر فعال است . CV از مقدار 0 شروع به افزایش می کند تا زمانی که CV بعد از رسیدن به مقدار PV دیگر اضافه نمی شود و بر روی همان ثابت می ماند و بیت تایمر Timer Flag)) فعال می شود.
حل مثال : روشن کردن موتور بصورت ستاره مثلث :
بعد از فشردن شستی استارت کنتاکتورهای Y0 وY1 روشن می شود.بعد از سپری شدن 7 ثانیه کنتاکتور Y1 روشن شود. با فشردن شستی استپ تمام خروجی ها خاموش شوند.
تابع ها:
MOV : از این تابع برای کپی کردن یک رجستر در رجستر دیگر و یا قرار دادن یک مقدار در یک رجستر استفاده می کنیم.
تابع ADD : از این تابع برای جمع کردن دو مقدار رجستر استفاده می کنیم . در مثال زیر مقدار دو رجستر D0 وD2 با یک دیگر جمع شده و در رجیستر D4 دخیره می شود. D4= D0 +D2
تابع SUB : این تابع برای کم کردن دو مقدار رجستر است که در مثال زیر مقدار رجستر D0 وD2 از هم کم شده و در رجیستر D4 ذخیره می شود. D4= D0 – D2
تابع MUL : تابعی برای ضرب است در این مثال مقدار رجستر D0 وD2 در یک ضرب شده و در رجیستر D5 وD4 دخیره می شود.
تابع DIV : این تابع برای تقسیم است. در این مثال مقدار رجستر D0 بر D2 تقسیم شده و نتیجه در رجیستر D4 و باقیمانده در D5 دخیره می شود.
دستور مقایسه:
LD=: این تابع برای شرط مساوی بدون کاربرد دارد .در این مثال اگر محتوای ریجستر D0 عدد 12 باشد خروجی روشن می شود در غیر اینصورت خروجی خاموش است.
LD <> : این تابع برای شرط نامساوی بودن است . در این مثال اگر محتوای ریجستر D0 عدد 12 باشد خروجی خاموش می شود در غیر اینصورت خروجی روشن است.
LD< : تابعی برای شرط کوچک بودن می باشد. در این مثال اگر محتوای ریجستر D0 کوچکتر از عدد12 باشد خروجی روشن می شود در غیر اینصورت خروجی خاموش است.
ارسال یک دیدگاه